Lov å kalle sjefen en dust
- men snakk ikke om puppene til bedriftens kunder
Du er i din fulle rett til å kalle sjefen en dust på julebordet. Men skitne kommentarer om bedriftens kunder må du unngå.
(VG 20.11.04 kl. 08:48)   VG Nett 
Av LARS HÅKON GRØNNING

Det mener Norges fremste ekspert på arbeidsrett, professor Henning Jakhelln.

Han kom i gårsdagens Agderposten med et trøstens ord til alle som frykter at julebordsesongen vil lokke frem frittalende karakteristikker av overordnede.

Jakhelln mener du ikke kan få sparken selv om du kaller sjefen en «dust» eller «tufs».

Fikk sparken

Til VG utdyper professoren at han tvert imot tror det kan være sunt med et sannhetens ord.

- I utgangspunktet bør jo slike ting løses gjennom medarbeidersamtaler, men om det ikke skjer, er det ikke bra at noe ligger og gnager. Innenfor rimelighetens grenser tror jeg det i mange tilfeller kan være sunt med en utblåsning, sier Jakhelln.

Han venter i spenning på resultatet av en noe uvanlig arbeidsrettssak i Aust-Agder.

En 55 år gammel mann har denne uken møtt Sparebanken Sør i Arbeidsretten etter at han fikk sparken etter å ha kommet med negative uttalelser om sin arbeidsgiver i fylla.

Mannen skal ha kommet med kraftige utsagn til en kvinnelig kollega under en tur på byen, samtidig som han truet kollegaen med at han hadde kontakter i «underverdenen» dersom hun sladret til sjefen. Sparebanken Sør sparket mannen fordi de mente denne og flere andre fylleopptrinn fra mannens side svekket bankens anseelse og troverdighet blant publikum, og betegner oppførselen som «illojal».

55-åringen har beklaget opptrinnet, men mener banken blander jobb og privatliv.

Puppekritikk

- Du har lov til å kalle sjefen din en dust i fylla, men du kan ikke beskylde ham for å ha gjort noe kriminelt, eller røpe taushetsbelagt informasjon. Her er det en enorm forskjell, sier Jakhelln.

Under rettsmøtet i Aust-Agder torsdag stevnet Sparebanken Sør også en av sine kvinnelige kunder som vitne. Hun fortalte at 55-åringen hadde kommet med kritikk av kvinnens pupper da han møtte henne på byen.

- Han fortalte at han ikke likte store pupper, sa den 33 år gamle kvinnen til retten ifølge Agderposten.

- Hvis jeg kommer inn i banken, skal jeg ikke lure på om alle sitter og vurderer puppene mine, sa kvinnen til retten.