Bestill annonse
http://www.oa.no/zett/

HERB-HENVISNING Webkamera
torsdag 13. november 2003  

Byttehandel skal roe sykehusene

LILLEHAMMER: Lillehammer får ditt, Gjøvik datt. Begge må gi og ta er den nye fordelingsmodellen for Sykehuset Innlandet. Hedmark derimot, har ledelsen lagt en beskyttende hånd over.

Skriv ut denne siden

Sett www.oa.no som Hjemmeside

Tips en venn om denne saken

Se større bilde

BLIDGJØR? Adm. direktør i Sykehuset Innlandet, Torbjørn Almlid, la i går kveld fram et forslag til fordeling av sykehustjenester, han håper blidgjør både Lillehammer og Gjøvik. Foto: Per Ivar Henriksbø

Da helseminister Dagfinn Høybråten grep inn mot vedtaket om å legge ned fødeavdelingen i Gjøvik, falt også forrige måneds vedtak i styret for sykehusene i innlandet. Etter to døgn med arbeidsmøter hos Arthur Buchardt på Ihlsætra i Hafjell, kunne adm. direktør og den øvrige administrative ledelsen i Sykehuset Innlandet onsdag kveld røpe hvem som skal få hva.

For at ikke smilene på sykehuset i Gjøvik skal stivne etter jubelen for fødeavdelingen forrige uke, har ledelsen bestemt at hovedkvarteret for bløtkirurgi (gastro) i Oppland skal ligge i

vestfylket. I bytte blir Lillehammer base for ortopedi. Adm. direktør Torbjørn Almlid hevdet i går at Lillehammer, med denne fordelingen, blir det mest naturlige sykehuset for behandling av sammensatte skader, også de akutte.

Bløtkirurgi light

Trøstegevinsten til dem som synes sykehuset i Lillehammer også skulle hatt gastro, er at det etableres en minienhet for bløtkirurgi med vaktordning, samtidig som sykehuset i Gjøvik får en minienhet for ortopedi (ben/skjelett).

– Hvordan har dere tenkt dette skal fungere?

– Lillehammer skal ordinært bare ta planlagte inngrep innen gastro, og får ikke akuttfunksjon på bløtkirurgi. Tilsvarende for Gjøvik når det gjelder ortopediske inngrep.

Konstituert direktør Torleiv Svendsen ved sykehuset i Lillehammer, sier skissen styret skal behandle 26. november, og Helse Øst godkjenne dagen etter, totalt sett vil bli en bedre løsning for

akuttberedskapen i Oppland og langt mer akseptabelt for innlandet som ett sykehusområde.

– Den vil også forbedre standarden på mottak.

Små endringer

Almlid sier at heller ikke det nye forslaget til fordeling av tjenester vil oppfylle hele besparelsen ledelsen og styret er pålagt og har satt som mål, men at det er et skritt på vegen.

I realiteten er det kun funksjonene føde og kirurgi som skiller den nye forslaget fra det styret vedtok i oktober.

– Det øvrige styret vedtok ligger fast, opplyste divisjonsdirektør for akuttmedisin og prehospitale tjenester, Bror Johnstad, i går. Han presiserte at de aller fleste pasientene som som trenger kirurgiske tjenester er syke, ikke akutt skadde.

– Bare i forsvinnende få tilfeller er en pasient så alvorlig skadet at vi får vansker med å ta oss av kombinasjonen ortopediske og bløtkirurgiske skader, enten vedkommende legges inn i Lillehammer eller Gjøvik. Det er en illusjon at vi skal kunne få et komplett sykehus med toppkompetanse over hele linja i innlandet. Slike fins det bare tre-fire av i Norge, og vi snakker om sykehus av typen Ullevål og Haukeland.

– Er det inkonsekvent av en statsråd å først akseptere modellen med selvstyrte helseforetak for deretter å gripe inn mot vedtak fattet av

de samme foretakene?

– Helseminister Høybråten er i sin fulle rett til å gripe inn politisk mot de beslutninger styrene tar, sier Torbjørn Almlid.


Publisert : 13.11.2003 - 08:57


Skriv ut denne siden

Sett www.oa.no som Hjemmeside

Tips en venn om denne saken


På forsiden nå:

- Ikke faglig begrunnet fra Helseministeren

Ingen yrkesmesse i år

Litterær happening

«Batman returns»

Nede for telling etter nytt tap

Ni av ti bruker ikke refleks

Ventetiden over

- Vi vil «reise kjerringa»

Nå starter Lunner-alvoret

Full guffe da Lydverket besøkte «Toten rock city»


Nyheter:

- Ikke faglig begrunnet fra Helseministeren

Yrkesrådgivere støtter elevene

– Måtte se på pengebruken

Ingen yrkesmesse i år

Byttehandel skal roe sykehusene

FAKTA om refleks

Ni av ti bruker ikke refleks

Havnet på jordet

Dømt for råkjøring på nye riksvei 35

POLITIRUNDEN 12. november
<A href="http://www.oa.no/lokale_nyheter/'%20+%20click_url_noembed%20+%20'" target=_blank><IMG height=50 alt="" src="www_oa_no - Forsiden - Nyheter-filer/Forut-plassholder2_334074a.gif" width=150 border=0></A>
Annonse:
NORGESLÅNET
Forbrukslån til alle formål
Opptil 150 000
Supertilbud London
20 sentrale hoteller-svært lave priser!
Statsjobb.no
- Søk blant ca. 700 ledige stillinger i offentlig sektor.