Bestill annonse
gd.zett.no
 - Tlf. 61 22 10 00 - «DN har gitt seg inn på en forfalskning av naturens og samfunnets historie i Norge.
Arnt Orskaug Lillehammer
Følg debatten i GD
 - Tlf. 61 22 10 00 -
 Fredag 17. juni 2005 - Tlf. 61 22 10 00 - Tips oss! GD som startside
:
Forsiden
Nyheter
Sport
Kultur
Magasinet
Bil
Leder
Debatt
Kommentar
Leserinnlegg
Det skjer
Nytt om navn
Siste side
- Såg du at døm vil krympe Dombås kino te nytt kulturhus, Olaf?
- Krympe kino'n? Ska døm vise berre smalfilm der da, Jalmar?
- Såg du at døm vil krympe Dombås kino te nytt kulturhus, Olaf?
- Krympe kino'n? Ska døm vise berre smalfilm der da, Jalmar?
Søk :

G D
Kvasir
Google
 
om GD
Abonnement
Annonser
GD-fondet
GD-CUP Korps
En merkelig sykehusprosess

Debatten om et framtidsrettet sykehustilbud i innlandet var opprinnelig ment å ha nådd en avgjørende milepæl i juni 2005. Fra nå av skulle utkrystalliserte alternativer vurderes fram til en endelig konklusjon på senhøsten.
Slik er det ikke. Slik blir det ikke.
* Det er ikke overraskende at ulike regioner slåss for hvert sitt sykehus. Det er ikke overraskende at lokalpolitikere står opp for sine respektive sykehus. Det er ikke overraskende at ansatte kjemper for egne arbeidsplasser og egne etablerte og velfungerende miljøer. Det er ikke overraskende at mange pasienter kjemper for «sitt» sykehus, det være seg det nærmeste sykehuset, et spesialsykehus innen psykiatri eller et lungesykehus som Granheim.
* Det som imidlertid overrasker er mangelen på overbevisende argumenter fra Sykehuset Innlandet om behovet for endringer, eventuelt på en klart manglende evne til å selge argumentene inn på en måte som gjør at omgivelsene og berørte parter nikker og erkjenner at, ja, dette høres klokt ut - dette må vi gå for. I stedet ser vi nå hvordan noens visjoner tilsynelatende skal tres nedover hodene på angivelig motvillige miljøer som ikke ser fagenes og innlandets beste.
* Dette betyr kort og godt at ledelsen i Sykehuset Innlandet ikke har evnet å gjøre jobben sin godt nok. For det er ingen tvil om at fagene vil være i utvikling, at rammebetingelsene vil være i endring og at pasientrollen vil kunne bli vesentlig endret fram til 2020. Det er bare å ta en titt tilbake til 1990 for å stadfeste det. Men i sin iver etter å selge inn et storsykehus ved Brumunddal - i 2020 hetende Hamar kommune - bruker adm. direktør Torbjørn Almlid vikarierende argumenter når han omtaler dette forsøksvis offensivt som en «Innlandsmodell» - som «vil skape et løft for innlandet, og vil kunne være en drivkraft for næringslivet og andre samarbeidsprosjekter». Betydningen for andre regioners utvikling som skal salderes, sier han intet om. Forståelig nok.
* Almlid skal ha ros for sin vilje til å provosere og sette alternativer opp mot hverandre. Her vil det komme til gå mange kuler varmt. Samtidig erkjenner også han at viktig beslutningsmateriale mangler. Det skal rettes på. Da bør han også selv sørge for å bringe fram grensesnittet for innlandets sykehustilbud i forhold til Oslo. Og når andre sykehus kan leve godt med lokalsykehusfunksjon, kunne det være interessant å høre hva slags sykehustjenester som i framtida også kan betjenes med en tilpasset utgave av dagens Hamar sykehus. Et tilbud må Hamar-regionen ha.
* Alt nå ser vi at en beslutning i sykehusdebatten først vil komme lenge etter oppsatt skjema. Den tida må også Almlid bruke til å gjøre budskapet om behovet for endring forståelig - og akseptabelt - også for folk flest.

Skriv utSkriv ut artikkel  
TipsTips andre om denne saken:
 Bestill GD her

: Leder
Nordgreen bør heller si takk
Når vi venter på hjelp
En merkelig sykehusprosess
Ære være initiativet
Grunn til uro
Halvvegs for offentligheten
Mandela forplikter
Forutsigbar sykehusdebatt
Tveegget NHO-sverd svekker Høyre
På leting etter resept


: Ishockey

: Mat

: Tankestrek

: Det skjer

: Film

: Bøker

: MusikkAnsvarlig redaktør Kristian Skullerud
Copyright © 2005 Gudbrandsdølen Dagningen AS
All rights reserved.
 
Atena Nettavis fra Hamar Nettsenter