«Næringslivsledere kan få sjokkliknende reaksjoner i møtet med politikere og media. I så fall er endringen med mer åpenhet riktig. Aller viktigst må det være at Sykehuset Innlandet får på plass et styre med reell handlefrihet.» Hele saken


 Gudbrandsdølen Dagningen - 13. november - tlf. 61 22 10 00 - [email protected]
 GD I DAG
 Nyheter
 Kultur
 Sport
 Dagens leder
 Kulturkalender
 Leserbrev
 Arkiv
 
 ABONNEMENT
 Bestille abonnement
 Abonnementsservice
 Betingelser
 Priser
 Her får du kjøpt GD
 
 ANNONSER
 Bestille annonser
 Priser
 Grafiske tjenester
 Forbruker & Media
 
 OM GD
 Adresser
 Fakta om GD
 Søknadsskjema GD Fondet
 Ta kontakt
 
 SØK
Nyheter i GD
Kvasir
Altavista
 
 

 LANGRENN
 GD Cup:
 Poengstilling
 sammenlagt

 ISHOCKEY
 Eliteserien
 1. divisjon
 Eldre junior elite
 Yngre junior elite

 HÅNDBALL
 Resultater

 FOTBALL
 Tippeligaen
 Toppserien kvinner
 1. div menn
 2. div menn, avd 2
 2. div. kvinner
 3. div menn, avd 6
 Indre Østland
 Fotballkrets

resultater fra:
Almlid vil gjøre alle til lags

Lillehammer får ditt, Gjøvik datt. Begge må gi og ta er den nye fordelingsmodellen for Sykehuset Innlandet. Hedmark derimot, har ledelsen lagt en beskyttende hånd over.

AV PER IVAR HENRIKSBØ
Administrerende direktør i Sykehuset Innlandet, Torbjørn Almlid, la i går kveld fram et forslag til fordeling av sykehustjenester som han håper blidgjør både Lillehammer (øverst til høyre) og Gjøvik. (Foto: Asmund Hanslien)
LILLEHAMMER: Da helseminister Dagfinn Høybråten grep inn mot vedtaket om å legge ned fødeavdelingen på Gjøvik, falt også forrige måneds vedtak i styret for sykehusene i innlandet. Etter to døgn med arbeidsmøter hos Arthur Buchardt på Ihlsætra i Hafjell, kunne administrerende direktør og den øvrige administrative ledelsen i Sykehuset Innlandet i går kveld røpe hvem som skal få hva.

For at ikke smilene på sykehuset i Gjøvik skal stivne etter jubelen for fødeavdelingen i forrige uke, har ledelsen bestemt at hovedkvarteret for bløtkirurgi (gastro) i Oppland skal ligge i vestfylket. I bytte blir Lillehammer base for ortopedi. Administrerende direktør Torbjørn Almlid hevdet i går at Lillehammer, med denne fordelingen, blir det mest naturlige sykehuset for behandling av sammensatte skader, også de akutte.

Trøstegevinsten til de som synes sykehuset i Lillehammer også skulle hatt gastro, er at det etableres en minienhet for bløtkirurgi med vaktordning, samtidig som sykehuset i Gjøvik får en minienhet for ortopedi (ben/skjelett).
- Hvordan har dere tenkt dette skal fungere?
- Lillehammer skal ordinært bare ta planlagte inngrep innen gastro, og får ikke akuttfunksjon på bløtkirurgi. Tilsvarende for Gjøvik når det gjelder ortopediske inngrep.
Konstituert direktør Torleiv Svendsen ved sykehuset i Lillehammer, sier skissen styret skal behandle 26. november, og Helse Øst godkjenne dagen etter, totalt sett vil bli en bedre løsning for akuttberedskapen i Oppland og langt mer akseptabelt for innlandet som ett sykehusområde.
- Den vil også forbedre standarden på mottak.

Almlid sier at heller ikke det nye forslaget til fordeling av tjenester vil oppfylle hele besparelsen ledelsen og styret er pålagt og har satt som mål, men at det er et skritt på vegen.
I realiteten er det kun funksjonene føde og kirurgi som skiller den nye forslaget fra det styret vedtok i oktober.
- Det øvrige styret vedtok ligger fast, opplyste divisjonsdirektør for akuttmedisin og prehospitale tjenester, Bror Johnstad, i går. Han presiserte at de aller fleste pasientene som som trenger kirurgiske tjenester er syke, ikke akutt skadde.
- Bare i forsvinnende få tilfeller er en pasient så alvorlig skadet at vi får vansker med å ta oss av kombinasjonen ortopediske og bløtkirurgiske skader, enten vedkommende legges inn på Lillehammer eller Gjøvik. Det er en illusjon at vi skal kunne få et komplett sykehus med toppkompetanse over hele linja i innlandet. Slike fins det bare tre-fire av i Norge, og vi snakker om sykehus av typen Ullevål og Haukeland.
- Er det inkonsekvent av en statsråd å først akseptere modellen med sjølstyrte helseforetak for deretter å gripe inn mot vedtak fattet av de samme foretakene?
- Helseminister Høybråten er i sin fulle rett til å gripe inn politisk mot de beslutninger styrene tar, sier Torbjørn Almlid.


Ingen tittel, snutt
Administrerende direktør Torbjørn Almlid i Sykehuset Innlandet sa i går kveld at han i flere dager har visst at styreleder Peter Pay ville trekke seg.
- Kjenner du til om flere medlemmer i styret kommer til å takke av?
- Det har jeg ingen informasjon om.
- Blir konstituert styreleder Tore Robertsen oppnevnt permanent?
- Jeg vet ikke.
Utover det vil Almlid ikke kommentere uroen rundt Pays brå avgang. Han tar imidlertid sjølkritikk for at «ledelsen ikke har fått fram at styrets vedtak om endret funksjonsfordeling ville gitt befolkningen i innlandet bedre akuttilbud enn det hedmarkinger og opplendinger har i dag.Vanlig med åpne
styremøter
LILLEHAMMER: Åpne styremøter er ikke uvanlig i landets helseforetak. Styreleder Peter Pay i Sykehuset Innlandet gikk som kjent av på grunn av at møtene ble åpnet for allmennheten.
Etter det GD erfarer går møtene i såvel Helseforetak Midt-Norge som foretaket i Nordland for åpne dører.

 

Tips andre om denne saken
Hele GD på nett
Nå kan du få hele GD på internett. Ved å trykke her kan du få tilgang til hele dagens avis i PDF-format, inntil videre for ca. kr. 15. Dersom du kun har en langsom modemtilknytning til internett gjør vi oppmerksom på at nedlasting av avisa kan ta noe tid.
Mer info

Andre nyheter
Vaksinerer vekk influensaen

Styrelederen gikk av i går

Dørum krev fortgang i drapsetterforskning

65 sies opp i Moelv-bedrift

 Kultur
Flyvende stein på plate

 Leder
Exit Pay - og hva så?
Bøker
Kino
Musikk

  ANNONSER     ANNONSER     ANNONSER  
Brukt Mercedes
Rudi Gard
Hamar Nettsenter
HO-Media
Jørundgard Middelaldersenter as
Avis i Skolen, Oppland

 
GUDBRANDSDØLEN DAGNINGEN AS, Postboks 954,
2604 Lillehammer

GD Reklame: tlf. 61 22 10 00, fax 61 26 09 60,
[email protected]
Redaksjon: tlf. 61 22 10 00, fax 61 25 09 20,
[email protected]
[email protected]
[email protected]
Opplagsavdeling: tlf. 61 22 10 70, fax 61 25 09 24,
[email protected]
Lillehammer Distribusjon
tlf. 61 22 10 80, fax 61 25 09 24,
Distribusjonsleder [email protected]
Daglig leder [email protected]

GDs avdelingskontorer
Vinstra: Tlf. 61 29 24 00, fax 61 29 24 10
Otta: Tlf. 61 23 59 80, fax 61 23 59 90
Lom: Tlf. 61 21 29 40, fax 61 21 29 41